Бюджетът на ЕС може да бъде съкратен с 50 млрд. евро

България ще е сред най-засегнатите страни

С поне 50 млрд. евро ще бъде съкратен бюджетът на Европейския съюз за новата седемгодишна финансова рамка, съобщи австрийският вестник DiePresse.

По-малко пари за земеделските производители, по-малко пари за нови магистрали, за научни изследвания и еврократите: правителствата на държавите-членки на ЕС ще подпишат за оразването поне с 50 млрд. евро предложения от Еврокомисията бюджет за 2014-2020, съобщава вестникът, позовавайки се на източници от дипломатическите среди.

Съкращенията ще засегнат всички сфери. Особено силно това ще се усети в кохезионната политика и земеделските субсидии.

Обсъжда се и намаляване на прага за финансиране от 2.5 до 2,35% от БВП на съответната страна членка.

Най-засегнати очаквано ще бъдат бедните страни от Източна Европа, които се присъединиха към ЕС на две вълни през 2004 и 2007 година, сред които и България, отбелязва изданието.

Съкращанието на средствата ще се отрази предимно на директните плащания за селскостопанските политики - т.е. върху субсидията, която се дава според земите и добитъка. Така скорошните държави-членки ще трябва да направят компромис, а изравняването на финансирането между богатите западни и бедните източноевропейски държави ще се случи по-бавно от първоначално планираното, пише DiePresse.

Решението трябва да бъде взето от Европейския съвет на 22 и 23 ноември. Намерението за орязване на средствата може може да доведе до противоречия между държавите членки, пише Reuters.

Франция например настоява парите за селско стопанство да бъдат изключени от съкращенията, а Великобритания, Швеция и други държави настояват за по-голям дял от средствата за изследвания и други мерки за насърчаване на растежа.

Коментари: 0