Целият Софийски университет е окупиран с искане за оставка

Сградата е заключена отвътре, а на вратите са поставени и вериги

Снимка: Протестна мрежа

4595 ~ 1 мин. четене

След двучасово заседание днес студентите в Софийския университет взеха решение да разширят обсадата си върху целия Ректорат. Малко по-рано студентите се събраха в 272-а зала в СУ, за да обмислят бъдещите си действия.

Недоволните от управлението на страната младежи гласуваха декларация, с която обявяват режим на безсрочна окупация на Ректората – до незабавната оставка на Народното събрание и възможното най-бързо провеждане на парламентарни избори.

Сградата е заключена отвътре, а на вратите са поставени и вериги. Вътре са останали около 70 студенти. Няма преподаватели или служители на администрацията.

В ранния следобед протестът бе подкрепен с подписите на близо 140 преподаватели и асистенти от СУ. "Убедени сме, че младите хора имат право да изразят гражданската си позиция. Това обаче, че я упражняват в сградите на Университета, ни създава определени затруднения. Още повече, че много студенти желаят и имат право да посещават редовно лекциите си. Ръководството реагира своевременно и осигури нормалното протичане на учебните занятия в други учебни зали", гласи публикуваната позиция на ръководството на университета.

Подкрепи Economic.bg