Чакаме азерски газ по „Набуко“ през 2018 г.

Настроени сме много оптимистично, защото осигурихме всичко, което ни поискаха инвеститорите от Shah Deniz, коментираха от консорцуима

248 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

България може да очаква азерският газ по "Набуко-Запад" да потече през 2018-2019 г. Това  заяви пред БНР Кристиян Долезал, завеждащ "Връзки с обществеността" на консорциума "Набуко".

"Настроени сме много оптимистично, защото осигурихме всичко, което ни поискаха инвеститорите от Shah Deniz. Hапреднали и в процедурата по издаване на разрешителни. Ако всичко върви както трябва, България може да очаква азерският газ да потече към нея в края на 2018 - началото на 2019 г.", отбеляза Долезал.

На 18 януари бе подписано споразумение за придобиване на 50% от акциите на "Набуко Интернешънъл” от акционерите от Shah Deniz. До 30 юни  се очаква консорциумът да вземе решение за точния маршрут на газопровода.

Намерението на компанията е "Набуко" да достави азерски газ през Турция до Централна Европа. Проектът се смята за конкурентен на руския "Южен поток", в който България също участва.

Подкрепи Economic.bg