Чакащите камиони в Свищов днес минават в Румъния

Кметът на града останал изненадан от ситуацията с многото ТИР-ове

3683 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Чакащите на опашка тежкотоварни камиони край Свищов вероятно днес ще бъдат превозени с ферибота в града до територията на Румъния. Това каза пред bTV Никола Попов, управител на ферибота. До кризисната ситуация се стигна след пренасочване на трафика към Свищов заради затворения за ТИР-ове Дунав мост край Русе.

"Получава се дисонанс между търсенето и предлагането. Нашата фериботна линия не може да поеме този трафик. Капацитетът ни е 70-80 автомобила дневно. Успяхме в тези дни да пуснем всички резерви в движение", увери Никола Попов. Той отхвърли твърденията, че имат по-големи платформи, които не пускат. "Удвоихме капацитета и сега можем да превозваме до 150 камиона дневно", добави Попов. И добави, че не разполагат с трета платформа, но се водят преговори да пристигне подобно съоръжение. "Преговаряме, но не знам кога ще дойде. Предполагам всички (70-80) камиона днес ще минат. Не знам дали ще дойдат други", коментира Никола Попов.

Кметът на крайдунавския град Станислав Благов каза, че ситуацията е изненада за хората в Свищов. "Допуснахме, че трафикът може да дойде към Свищов, но не в тези обеми. Нашата инфраструктура не е компрометирана заради сегашната ситуация. 14 години се боря за оправянето на пътищата. Нямаме позитив от многото автомобили в нашия град. Успяхме да осигурим най-елементарното на шофьорите - докарахме химически тоалетни, дадохме им по бутилка вода и сандвич", каза кметът на Свищов.

Шофьор на камион също разказа неволите си. "Пътувам от Първомай. Тръгнал съм от неделя. Превозът става бавно, защото фериботите са малки. Не са осигурени големи. Едната платформа качва 15, другата 18 камиона. Никога не е имало такова движение тук. Един курс вместо за три дни го правим за шест. Надявам се да не ми се отрази на заплатата, но на шефовете вероятно ще им се отрази, защото камионът стои вместо да работи", поясни шофьорът.

Подкрепи Economic.bg