Част от автомобилния бранш застана срещу новия зам.-министър

Опасенията са, че Петър Киров няма опит в автомобилната администрация

128 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Назначеният за зам.-министър на транспорта Петър Киров ще отговаря за с управление на ОП „Транспорт" и с международната дейност на министерството, а не с автомобилните превози. Това каза самият той пред bTV, след като беше обвинен от бранша, че опитът му е в морската администрация и няма нито един ден опит в автомобилната администрация. Срещу неговото назначение се обявиха Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите и Йонко Иванов от Съюза по авто-мото подготовка.

Двамата обявиха още, че назначаването на Киров е доказателство, че задкулисните назначения в кабинета "Орешарски" продължават. Новият зам.-министър е син на Володя Киров, бивш директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" и настоящ шеф на учебен център от системата на Министерство за транспорта - звено за обучения по превоз на опасни товари.

Според хората от бранша в назначението на новия заместник на транспортния министър има конфликт на интереси и "най-малкото баща му трябва да си подаде оставката, ако иска синът му да заеме този пост".

Киров отговори, че сегашната дейност на баща му се контролира директно от "Автомобилна администрация" и от министърът на транспорта, който може да делегира някои правомощия на някои свои зам.-министри. "Няма да е на мен. Това е достатъчно добър контролен механизъм, чрез който няма да бъдат допуснати никакви незаконосъобразни действия", смята Киров.

Георгиев и Иванов изразиха опасение, че когато Киров-старши е управлявал "Автомобилна администрация" е бил бумът на купените шофьорски книжки. "Тази практика може да се върне "на мода" и "връзкарските" назначения във втория ешалон на властта при това правителство ще продължат", смятат двамата.

"Трябва морал и принципност. Ще покажем с протести на премиера и министъра, че трябва да се огледат за по-качествени хора", закани се Иванов.

Коментари: 0