Частните пенсионни фондове отчетоха положителна доходност

Със 100 лева на човек са набъбнали от началото на годината личните партиди на българите

96 ~ 1 мин. четене

От първия работен ден на 2012 г. - 3 януари, до 5 септември, пенсионните фондове отчитат положителна доходност. Според изчисленията с около 100 лева са се увеличили личните партиди на българите, осигуряващи се в частните пенсионни фондове от началото на годината, съобщи "Стандарт".

В универсалните, които са задължителни за всички работещи, родени след 31 декември 1959 г., постигнатата доходност е между 2.48 и 7.08%, показват изчисленията спрямо стойността на един дял на фондовете, която ежедневно се публикува от Комисията за финансов надзор.

Към 30 юни средната сума, натрупана в партидите на хората между 45 и 54 години, е малко над 1600 лв. При 7-процентна доходност излиза, че около 100 лв. от тях се дължат именно на постигнатите добри резултати от пенсионноосигурителните дружества.

Оказва се, че инвеститорите на родните пенсионни фондове се ориентират изключително добре в ситуацията в Европа, въпреки кризата в няколко от държавите, проблемите на еврото и т.н., които от месеци влияят негативно на редица пазари, коментират анализатори. Основно това се дължи на практичната диверсификация на инвестиционните им портфейли. Справка в статистиката, водена от КФН, показва, че различните фондове залагат на различни инвестиции и при някои от тях има сериозна разлика между дела от управляваните средства, вложени в едни и същи инструменти.

Подкрепи Economic.bg