САЩ стартира разпродажби за 18 млрд. долара в AIG

Министерството на финансите се надява да излзе с печалба от операцията по спасяването на застрахователя

72 ~ 1 мин. четене

Министерството на финансите на САЩ стартира най-големия си план за разпродажби на активи в спасения с държавни средства. долара астраховател AIG, пише FT. Продажбите ще намалят дела финансовото ведомство и е много вероятно американския данъкоплатец да загуби статута си на миноритарен акционер.

Публичното предлагане идва няколко седмици след като на Федерална резерв на Ню Йорк приключи неговото окончателно продажба на ценни книжа, придобити при спасяването на AIG през 2008 г., маркирала края на спорен спасителен план на Фед. Продажбите тогава показаха, че държавния дял в застрахователя има потенциал да събере до 17.7 млрд. долара.

Собственост на Министерството на финансите са 871 млн. обикновени акции. В предстоящата процедура те могат да бъдат намалени до 262 млн., или по-малко от една пета от общия капитал на дружеството.

Американските данъкоплатци предоставиха 182 млрд. долара на разположение на AIG. Предлагането на акции и оценката на останалите дялове показва че, Министерството на финансите на САЩ вероятно в крайна сметка ще реализира печалба от спасяването на това, което някога е беше най-голямата застрахователна компания в света.

Предлагането идва около два месеца преди президентските избори през ноември. Ако може да се каже, че толкова критикуваното спасяване на AIG може да излезе на печалба за американските данъкоплатци ще представлява успех за президента на САЩ  Барак Обама и финансовият министър  Тим Гайтнър.

През май, сметна палатата и агенция за разследвания на Конгреса на САЩ изчислиха, че Министерството на финансите може да направи 15 млрд. долара печалба от спасяването на AIG.

Подкрепи Economic.bg