Чобанов: Има риск за допълнителни 2.4% към дефицита

Различните типове просрочени задължения и допълнителни искания, които постъпват, са на стойност около 830 млн. лв, заяви финансовият министър

76 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Има риск да се появи допълнителен бюджетен дефицит в размер на 2.4% от брутния вътрешен продукт (БВП) за 2013 г. Това каза министърът на финансите Петър Чобанов на пресконференция след заседанието на Министерски съвет. Според него основен проблем са просрочените задължения и постъпващите искания за допълнителни разходи.

Министърът цитира данни от края на април, според които различни типове просрочени задължения и допълнителни искания, които постъпват, са на стойност около 830 млн. лв. "Във връзка с разходите се оказва, че също има риск от допълнителните такива, защото има редица разходи, които са отлагани, за да бъдат изпълнени от следващо правителство", обясни финансовият министър.

"Добре познавам европейските правила. Няма да достигнем дефицит от 4%", категоричен е Чобанов. "Не употребявам думата актуализация на бюджета, ще се опитаме да се справим в рамките на този", добавя той.

Според него съществува риск от неизпълнение на приходите в бюджета от малко над 1 млрд. лв.

"Моят съвет към министрите беше да търсят вариант за оптимизация. Вратата към допълнителни разходи не може да се счита за отворена", каза още финансист № 1.

Подкрепи Economic.bg