Chrysler праща за ремонт близо 750 хил. автомобила

В автомобилите с марка Jeep е открит дефект във въздушните възглавници

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Chrysler Group изтегля от пазара в САЩ почти 745 хил. спортни автомобила с марката Jeep, съобщава Reuters. Причината е дефект, който може да причини отваряне на въздушната възглавница без да има причина.

Компанията, която е собственост на италианската Fiat, ще прати на сервиз 744 822 автомобила от моделите Grand Cherokee и Liberty на Jeep. Дефектните модели са произведени между 2002 г. и 2004 г. Според Националната администрация за безопасност на движението (NHTSA) част от модула за управление на въздушната възглавница не работи.

"Дефектният модул може да предизвика отваряне на предните и страничните въздушни възглавници, както и да се активира устройството за обтягане на коланите, без да има нужда", пише в своето становище NHTSA. От агенцията изтъкват, че това може да се случи по време на движение и да причини катастрофа или някакъв вид нараняване.

Засега разследването на NHTSA е установило 215 случая на непредизвикано отваряне на въздушните възглавници, което е предизвикало 81 леки наранявания. Досега не е имало катастрофи, заради този дефект, показва документът на Агенцията.

През май 2012 г. Chrysler обяви, че ще изтегли от САЩ и Канада 127 хил. коли от моделите „Dodge Charger" и „Chrysler 300". Тогава бяха открити дефекти при захранването и антиблокиращата спирачна система, които могат да предизвика загуба на контрол над автомобила.

Коментари: 0