ДДС за зърното става оборотен данък

Налогът няяма да се премахва, обясни Симеон Дянков

ДДС при търговията със зърно няма да се премахне, а ще са начислява по друг начин – като оборотен данък. Това заяви вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков в неделя. Изказването му идва само ден след като аграрният министър Найденов обяви, че се обсъжда ДДС върху търговията със зърно да отпадне, за да се спре източването на бюджета от злоупотреби с налога, съобщи бТВ.

Найденов обяви още, че се правят проверки и "някой ще изгърми, ако е нарушавал". През април финансовият министър Симеон Дянков също обяви, че "ДДС веригата се прекъсва при зърнопроизводителите и те не могат да начисляват фиктивно 20-процентовия данък".

Преди това от Асоциацията на зърнопроизводителите поискаха да бъдат освободени да продават стоката си с ДДС, независимо дали сделката се прави вътре в страната или извън нея. Идеята бе мелничарите да начислят данъка, едва когато житото се преработи на брашно, именно за да се пресекат схеми за източване на ДДС. Тогава Найденов каза, че ще настоява за въвеждане на нулева ставка при износа на зърно по примера на Румъния, за да се пресекат ДДС измамите в сектора. Ден по-късно от НАП го опровергаха – защото ставката при износ е нулева.

"Не премахване на ДДС, а така нареченото "обратно начисляване на ДДС", което най-общо значи, че няма вече ДДС верига, а на всеки етап - производство, търговия, вторична търговия и т. н., се начислява ДДС като един вид то става данък оборот. Tова, което ще стане, просто ще раздели веригата на отделни части", заяви Дянков, цитиран от БНР.

Той допълни, че правителството е изпратило доклад до Европейската комисия за промяната в облагането на сделките със зърно и очаква разрешението за нея да бъде получено до два месеца.

Коментари: 0