ДФЗ ще складира млечни продукти заради руските санкции

Субсидии ще бъдат отпускани само за конкретни видове сирена

ДФЗ ще складира млечни продукти заради руските санкции

Снимка: БГНЕС

Автор: Божидара Иванова

Започва прием на документи за кандидатстване по извънредна схема за частно складиране на пушено синьо сирене, кашкавал и извара. Мярката е въведена заради наложената от Русия забрана за внос на някои продукти от Европейския съюз, съобщиха от Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ).

Субсидията по мярката е за конкретни видове сирена, сред които стърганите сирена, сирената на прах, топените сирена, сини сирена, както и други сирена с плесен в тестото,  кашкавалът и изварата. Няма да бъде отпусната помощ за пресните сирена, информират от фонда.

Помощта е 15.57 евро на тон/ден за постоянните разходи за складиране и 0,40 евро на тон/ден за складовото съхранение на продукцията по договора. Тя се отпуска единствено ако договореният период на складовото съхранение е между 60 и 210 дни, като допустимите количества са от 0.5 тона до 155 000 тона.

В изискванията се посочва, че всяка партида трябва да има неизтриваема маркировка с кодиран надпис, който дава информация за производителя и датата на производство, както и датата, в която партидата се внася в склада. Те не трябва да са предмет на предишен договор за складиране.

По схемата могат да кандидатстват български производители и търговци, регистрирани по ЗДДС. Приемът продължава от 8 септември до 31 декември 2014 г. Заявленията за намерение за участие се подават лично от кандидата или от упълномощено лице в Централно управление на Държавен фонд "Земеделие" в София, отдел "Мляко". 

Коментари: 0