ДКЕВР жертва парното и топлата вода за 3%-15% по-евтин газ

Намалението в цената на синьо гориво няма да свали тарифите за двете свързани услуги

Автор: Николай Марченко

Намаляване в цената на природния газ между 3% и 15% прогнозира председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев.

От думите му обаче стана ясно, че тарифата за синьото гориво няма да свали тези за парното и топлата вода, чиято стойност се състои на 70% - 80% от тази на синьо гориво. „Намаление на цената на топлата вода и парното от 1 април няма да има. За сметка на това природният газ ще поевтинее с между 3 и 15% в крайната цена за потребителите, като цената ще зависи от отразеното намаление в съответното газоразпределително дружество”, каза шефът на регулатора.

Боев обясни петкратната разлика между най-ниското и най-високото намаление с това, че дружествата са „много на брой, и процентите, в които варира намаление, са в голям диапазон”. Той не поясни, защо традиционното влияние на цената на газа обаче няма да направи парното и топлата вода по-евтини за консуматорите, като основният мотив може да бъде в несговорчивостта на "Булгаргаз", чиито вземания от топлофикациите са изкупени от Българския енергиен холдинг (БЕХ). 

Запитан дали диалогът между трите електроразпределителни предприятия (ЕРП-та) и останалите институции вече е започнал, Боян Боев увери, че на 7 април ще има обществено обсъждане с ДКЕВР: „След което ще решим какво точно ще правим с “EVN България”.

По-рано днес в становище от EVN съобщиха, че няма да платят на Националната електрическа компания (НЕК) в рамките на седемдневния срок, даден от ДКЕВР. Oбяснението е, че "все още има некомпенсирани разходи” от НЕК към нея, свързани със задължителното изкупуване по закон на енергията от ВЕИ за периода 01 юли 2012 г – 31 юли 2013 г.

Днес изтича срокът, който ДКЕВР постави на “ЕVN България” и “Energo Pro България” да се разплатят с Националната електрическа компания (НЕК). О трите енергодружества още вчера предупредиха, че няма да платят.

Срокът за „CEZ България” изтече вчера, като НЕК сезира и прокуратурата за неплатените задължения. Между НЕК и CEZ дори се завърза задочен медиен сблъсък относно нежеланието на чешката компания да изпрати представители за среща с колегите от държавното дружество от системата на БЕХ.

Коментари: 0