ДКЕВР започна процедура по отнемането на лиценза на ЧЕЗ

На извънредно заседание е решено да се открие процедура по отнемането на лиценза на електроразпределителното дружество

180 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е открила процедура по отнемането на лиценза на електроразпределителното дружество ЧЕЗ. Това съобщи за "Фокус" председателят на РЗС Яне Янев.

ДКЕВР е взела решение, позовавайки се на 17 съставени акта срещу ЧЕЗ. Решението ще бъде публикувано на сайта на комисията в сряда - 20 февруари.

Енергийният регулатор се събра на извънредно закрито заседание, на което присъства и Янев. Членовете на комисията обсъждат дали има основания за започване на процедура за отнемане на лицензията на електроразпределителното дружество ЧЕЗ, както предположи по-рано днес премиерът Бойко Борисов.

По-рано днес стана ясно, че ЧЕЗ и EVN са получили по четири акта, а вътрешните проверки продължават и вероятно ще има още.

На днешното си заседание оглавяваната от Яне Янев Комисията за борба с корупцията по високите етажи на властта реши да се разсекретят договорите на държавата с тецовете "Марица изток 1" и "Марица изток 3", както и с трите ЕРП-та - EVN, ЧЕЗ и "Енерго-Про".

С решението се дава публичен достъп до договорите за приватизация на енергоразпределителните дружества и на документи, показващи следприватизационния контрол, осъществяван от институциите.

Подкрепи Economic.bg