ДПС подкрепя заемите от служебен кабинет, но с уговорки

Условието е до тегленето им да се прибягва само в крайни нужди, поясни Лютви Местан

ДПС подкрепя заемите от служебен кабинет, но с уговорки
3569 ~ 2 мин. четене

ДПС е готово да подкрепи идеята служебният кабинет да тегли заеми, но при условие, че ясно се разпише при какви случаи ще се прибягва до тази мярка. Това заяви председателят на партията Лютви Местан пред журналисти.

Депутатите на ГЕРБ, които бойкотират пленарните заседания през цялата седмица, вече внесоха такова проекторешение, прието на първо четене с гласовете на двете партии.

Местан потвърди също така, че формацията ще подкрепи актуализацията на двата бюджета - на държавата и Здравната каса. Той уточни, че това не е инициатива на движението, а на президента Росен Плевнелиев, законопроектите са дело на кабинета "Орешарски"

„Нека да кажа, че въпросът за актуализацията бе поставен на консултациите при държавния глава. Условно дори бихме могли да кажем, че президентът обоснова необходимостта от актуализация, а кабинетът „Орешарски" превърна това в конкретна законодателна инициатива", казва Местан.

"От тази гледна точка ми се виждат твърде странни интерпретациите, че актуализацията на бюджета е сиренце от страна на ДПС, с което да привлечем ГЕРБ. Това е несъстоятелно, звучи абсолютно безумно и нелепо подобно твърдение, което чух тази сутрин от един виден социалист", добави Местан.

По думите му, във всичко трябва да има мярка: „ДПС е една малка партия, която беше част от голямо съгласие и може би нашата вина е, че единствени останахме верни на постигнатото съгласие при държавния глава".

„Трябва да е ясна не просто сумата, но и да се прибягва до този инструмент само при крайни нужди", каза партийният лидер по отношение на възможността служебният кабинет да тегли заеми. "Наясно съм, че е трудна подобна формулировка, защото се създаде усещането, че с подобна делегация автоматично се отключва възможността служебният кабинет да прави безконтролни разходи. Няма такава идея. Струва ми се, че идеята е да се прибегне до този инструмент, ако ситуацията се развие драматично в негативна посока", обобщи позицията си Лютви Местан.

Коментари: 0