Данъкът върху лихвите по депозитите остава

Преференциите за отпускане на кредит за жилище за млади семейства вероятно ще отпаднат, заяви финансовият министър Петър Чобанов

124 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Данъкът върху лихвите по депозитите, който беше въведен от бившият финансов министър Симеон Дянков в началото на 2013 г., няма да бъде отменян през тази година. Това каза финансовият министър Петър Чобанов след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), цитиран от "Фокус". Той обясни, че от този данък се очакват около 90 млн. лв.

"Целта е тези средства да се използват и догодина, например за допълнителни средства за образование. Средносрочно стои въпросът дали този данък да не отпадне. Към момента са консумирани по-голяма част от негативите от въвеждането му и ще видим прилагането му и събираемостта по него", обясни финансовият министър.

По отношение на преференцията за отпускане на кредит за жилище за млади семейства Чобанов заяви, че към момента от министерството са по-скоро за отмяната й. "Не смятаме, че тя функционираше функционално. Но като цяло сме отворени да обмислим подобряването и може би разширяването й по посока на чуждестранни лица. Има вероятност да остане тази преференция и да бъде разширена", отбеляза финансовият министър.

Подкрепи Economic.bg