Дават пасищата на животновъдите без търг

Ще се сложи край на възможността хората, които не отглеждат животни да получават пасища и европейски средства

128 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Собственици на пасищни животни и техните сдружения ще могат да ползват мери и пасища от Държавния поземлен фонд (ДПФ) без търг или конкурс от следващата стопанска година. Мярката е била обсъдена на среща на заместник-министъра на земеделието и храните Бюрхан Абазов с представители на животновъдните организации, предаде kmeta.bg.

Според земеделското министерството промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи ще сложат край на възможността хората, които не отглеждат животни да получават пасища и европейски средства.

Според сега действащите законови разпоредби площите от ДПФ се отдават на търг или конкурс на общо основание, без предоставяне на предимства за животновъди. Това ограничение е на път да отпадне. Представителите на браншовите организации смятат, че това са дългоочаквани от тях промени, които имат съществено значение за запазването и развитието на животновъдството, и са важна стъпка за стимулиране на сектора, добавят от МЗХ.

Предвидените промени ще се обсъждат и с представители на браншовите организации от други сектори в земеделието, както и с Националното сдружение на общините в Република България.

Подкрепи Economic.bg