"Демонтирането" на паметника пред НДК се оказа постановка

Частна фирма поръчала хеликоптера, който днес хвърли в смут преминаващите през центъра на София

164 ~ 1 мин. четене

Кръжащият над паметника пред Националния дворец на културата мистериозен хеликоптер се оказа "герой" от рекламна кампания.

Както е известно, малко след 11 часа днес хеликоптер направи няколко захода над монумента "1300 години България". След като постоя няколко минути над паметника, машината  се обърна и отлетя. След по-малко от половин час акцията се повтори.

Според появилата се рано тази сутрин информация операцията има за цел да се демонтира паметника пред НДК, който трябва да бъде съборен до есента. Хеликоптерът трябваше да отнесе 500-тонната метална конструкция и бетонните панели, а металът от паметника да бъде предаден на вторични суровини.

В същото време главният архитект на София Петър Диков съобщи, че разпореждане за разрушаване на паметника няма. От Столична община също коментираха, че разрешение за такива дейности не са издавали на никого.

Малко по-късно обаче стана ясно, че е било издадено разрешение за извършване на рекламно мероприятие.

Както economymagazine.bg писа хеликоптерът е собственост на фирма "Хели Ер". От там са получили разрешение тяхна машина да прелети в центъра на столицата в този часови диапазон.

Нито една от службите, нито фирмата, чиято собственост е хеликоптерът, не пожелаха да издадат кой стои зад рекламната акция.

Подкрепи Economic.bg