Ден на избори в Гърция, Франция и Сърбия

Вотът в Атина решава кой ще се справя с тежката криза, довела страната до прага на фалита

Днешният парламентарен вот в Гърция ще определи баланса в следващото редовно правителство, което ще поеме управлението от действащият временен кабинет на Лукас Пападимос и ще трябва да се справи с тежката криза, довела страната до прага на фалита.

След две години на кризисни съкращения, допитвания до общественото мнение сочат, че гласоподавателите ще накажат двете основни гръцки партии, че са се съгласили на антикризисни мерки в замяна на два спасителни заеми, съобщава АФП.

Заемите бяха на стойност 240 милиарда евро, а една трета от дълговете на Гърция бяха опростени.

Заплатите и пенсиите в страната са намалени с до 40 процента, като един на все петима работоспособни хора е безработен.

След като и Португалия и Ирландия получиха заеми имаше опасения за разделяне на еврозоната, които намаляха, но не изчезнаха напълно. 

В цитиран от гръцката преса коментар в навечерието на вота германския финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че ако новото гръцко правителство се отклони от задълженията, Гърция ще трябва да „понесе последиците”.

На фона на нарастващите призиви за фокус върху икономическия растеж Германия вероятно ще наблюдава вота в Гърция, която пета поредна година е в рецесия, както и изборите във Франция в същия ден. 

Очаква се президентът на Франция Никола Саркози да се изправи пред поражение от кандидата на социалистите Франсоа Оланд на балотажа на президентските избори, които се провеждат днес, съобщава „Ройтерс”.

Това отваря пътя към промяна на икономическата политика в еврозоната от мерки за съкращаване към растеж.

Паралелно президентски и парламентарни избори се провеждат днес в Сърбия. За вота на избирателите спорят действащият президент Борис Тадич и неговата Демократическа партия, и националистическият претендент Томислав Николич, председател на Сръбската прогресивна партия.

И двамата мъже се стремят към членство на Сърбия в ЕС, която получи статут на кандидат-член през март.

Действащият държавен глава и демократите са с със заявена проевропейска ориентация, докато Николич се ползва с подкрепата на Русия.

Арменските граждани гласуват на парламентарни избори днес.

Коментари: 0