Десетки хиляди на протест в Мадрид

Испанският премиер Мариано Рахой премахна годишните бонуси за Рождество Христово

104 ~ 1 мин. четене

Десетки хиляди протестираха срещу политиката на икономии, водена от испанското правителство. Целта на мерките е да балансират публичния дефицит и да се избегне нуждата от чуждестранна финансова помощ. Очаква се в демонстрациите да се вкючат недоволни от 80 града в страната.

Правителството на страната се е ангажирало да намали дефицита до 6.3% през тази година от 8.9% за 2011 година. През юли премиерът Мариано Рахой премахна годишните бонуси за Рождество Христово. Правителството също редуцира персонала в училищата и болниците, след като бяха намалени заплатите в публичния сектор с 5% през 2010 година.

Демонстрациите, които бяха организирани от двата водещи профсъюза в Испания - CCOO и UGT, заедно с още 150 по-малки организации, се проведоха в Мадрид, предаде Франс Прес.

Очаква се в протеста да вземат участие учители, медицински сестри, пожарникари, полицаи и други служители от публичния сектор, които са засегнати най-сериозно от правителствената политика за орязване на разходите. Пенсионерите и хората с увреждания също планират да участват в демонстрациите.

Подкрепи Economic.bg