Deutsche Bank продава Actavis на Watson Pharmaceuticals

Банката продава фармацевтичната компания на цена по-ниска от очакваното

Deutsche Bank скоро ще се отдели от една от проблемните си инвестиции в настоящата финансова криза. Германската банка вероятно ще сключи сделка с американската Watson Pharmaceuticals, която ще плати цена от 4.5 млрд. евро.

Тази сума е доста по-ниска от прогнозираните 5,5 млрд евро, но ще помогне на Deutsche Bank да си върне голяма част от заема към исландския милиардер и най-голям кредитор на Actavis Тор Бьорголфсон, който той получи при придобиването на компанията през 2007..

Сделката с Actavis няма да е първото придобиване за Watson, която е третият по големина производител на лекарства в САЩ. През 2009 г. компанията плати 1.75 млрд. долара за британската Arrow Group, а три години по-рано купи американската Andrx за 1.9 млрд. долара.

Анализаторите отчитат предстоящата покупка като логичен ход за Watson, тъй като ще доведе до значителни синергии, включително и до евентуалното закриване на производствена мощност в САЩ. В същото време придобиването на Actavis значително ще увеличи приходите на фирмата и ще я постави в групата на най-сериозните имена.

За 2011 Watson отчете 4.6 млрд. долара продажби.

Коментари: 0