Джон Макейн е против износа на щатски вертолети за Ирак

Сенаторът - "ястреб" е възмутен от това, че Багдад купува оръжия и от "вражеския" Иран

108 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Американският сенатор Джон Макейн призова за спиране на сделката за продажба на 24 бойни хеликоптера Apache на Ирак, съобщава руската служба на BBCПо думите му сделката трябва да се спре до изясняване на обстоятелствата около споразумението на Багдад с Техеран за закупуване на оръжия.

Би Би Си Russian припомня, че властите на Ирак са притиснати от Вашингтон да дадат обяснение за появилите се в преса публикации за поръчка от Иран за над 195 млн. долара. Говорителят на Белия дом Джей Карни твъри, че властите в Багдад са опровергали тази информация.

Същевременно говорителят на Държавния департамент на САЩ Джен Псаки по-рано заяви, че „всяка подобна сделка ще се разглежда от Вашингтон като пряко нарушаване на ембаргото за търговия с Иран”.

Британската медия припомня, че договорът с Иран е подписан през ноември 2013 г., след визита на иракския премиер Нури Малики във Вашингтон. По време на това посещение той помоли администрацията на американския президент за военна помощ за борба с „Ал кайда” и други сунитски екстремисти в Ирак. Техеран обаче също се смята за съюзник на Багдад заради преобладаващото мнозинство на шиити в правителствата на двете близкоизточни държави.

 

Подкрепи Economic.bg