Добрев: Прогнозата на ЕК за 0,5% ръст не е изненада

Успехът в „Горубсо" ме прави щастлив, защото е в добри ръце, каза министърът

Европа ревизира своите прогнози за всички държави в Европейския съюз, затова прогнозата за България не е нещо изненадващо и не по-различна от за другите държави. Това коментира икономическият министър Делян Добрев пред радио К2 за прогнозата на ЕК за понижение на икономическия растеж на България за 2012 година до 0,5%.

Добрев призна, че тази година не се очертава да е година на висок икономически растеж. „Разбира се трябва да се опитваме да търсим допълнителни стимули за привличане на чуждестранни инвеститори, да облекчаваме условията за правене на бизнес в страната, да подкрепяме малките и средните предприятия. Имаме ясна визия как да го постигнем, посочи министърът. И допълни, че се прокарват политики на по-добро усвояване на средствата по ОП „Конкурентоспособност", и промени в Закона за насърчаване на инвестициите, в Закона за иновациите, повече правомощия на българската агенция за инвестиции. "Имаме ясни идеи какво можем да направим по посока стимулиране на бизнес активността в страната", допълни още Делян Добрев.

В разговор с водещата Добрев коментира, че проблемът в „Горубсо- Мадан" се е разрешил по най-добрия начин, „защото държавата имаше механизъм да го направи". „Аз като ресорен заместник- министър отговарях за концесиите и изпълнението на концесионните договори. Регистрирахме системно неизпълнение на задължения по концесионния договор /б.р.-от Валентин Захариев/, стартирахме процедура за отнемане на концесията. „Горубсо- Мадан" попадна в ръцете на концесионер /б.р.-Николай Вълканов/, който досега няма никакви неизпълнения по своите концесионни договори.

Аз също съм много щастлив от това развитие на нещата, защото на мен ми се обаждат хора от „Горубсо- Мадан" да благодарят, че най- накрая са случили на концесионер."- допълни министърът. Той каза, че в „Горубсо-Мадан" ще се разкриват още две находища, които ще създадат между 700-1000 работни места.

Коментари: 0