Форум създава "банка" с идеи

12 млн. евро ще инвестира в иновативен бизнес нов Фонд за рисков капитал, търси бенефициенти

“20-25 годишни, време е да направите своята фирма”. Така Дилян Димитров от наскоро стартиралия Фонд Elevan за инвестиране в стартиращи иновативни компании се обърна към младите хора, запалени по нестандартни идеи.

Фондът планира да вложи 12 млн. евро и търс бъдещи бенефициенти сред участници във форум за идеи в София. Това стана по време на Конференцията ТЕД Х - София 2012. Форумът се проведе в Аулата на Университета за архитектура и строителство и фоайетата в събота, на 12 май. В същия ден подобни конференции се провеждаха в 16 държави по света, най-близката беше в Солун.

„Водачите движат света, но тези които го движат в правилната посока, са предприемачите“, смята Ивайло Пенчев, собственикът на най-голямата фирма за катерачни стени в света, която изнася продукцията си в 40 страни. Според него икономическата криза се дължи на размножаването на безполезните хора, чрез социални програми.

„Големият проблем може да се превърне в полза, ако си размърдаме мозъците“, обясни проф. Венко Бешков, директор на Института по инженерна химия към БАН. Ученият разказа как идеята на един специалист от малка фирма, предизвикала иновативно решение за изключително ефективно производство на газ от битовите отпадъци. Чрез процеса пиролиза боклукът се разпада. Иновацията е, че това става при 3000 градуса температура, които се постигат за "секунди, с едно завъртане на ключа" и няма никакво замърсяване на околната среда. Европейската комисия финансира проекта за технология за производство на газ и електроенергия от сяроводорода на дъното на Черно море.

Баничарят философ Жак Латинов от Харманли разказа как се меси тестото за баницата и тестото на живота, за да сеполучи. "Най-важното е как ще подготвим продуктите. За да стартираме малък бизнес не е нужно да бъдем непременно висшисти, важно е да даваме работа на висшисти", се смее Жак, който винаги е искал да бъде баничар. След като станал работодател на 30 човека, разбрал, че освен мерак му трябва и още нещо и в момента следва "Финанси" в Университета за национално и световно стопанство.

Младият аниматор Неделчо Богданов превърнал мечтата си в индустрия, защото не се отказал, когато телевизиите не приели да излъчат нито първия , нито следващите 7 телевизионни анимационни сериала, които направил. Сериалът "Българ" събрал 68 000 фена, милиони ги гледали в интернет мрежата.

 

Таня Киркова

Коментари: 0