Има недостиг на плодове родно производство

Ще има скок в цената на черешите, съобщи Мариана Милтенова, член на Националния съюз на градинарите

Ще има скок в цената на черешите тази година, съобщи в предаването „Агросвят” по Дарик Мариана Милтенова, член на Националния съюз на градинарите. Причината е, че голяма част от реколтата при череши, праскови и кайсии е унищожена заради измръзвания на дръвчетата.

„На места в областите Пазарджик и Пловдив имаме на 100% унищожена продукция”, каза Милтенова. Към днешна дата килограм череши се продават у нас на цени от 5 до 10 лева. В момента екипи на министерството минават по места и описват загубите за фермерите, за да може да се изплатят компенсации.

Държавата подпомага с финансова помощ само стопани със 100% унищожена продукция. По този повод се очакват и фалити в сектора.

„При положение, че имаме измръзване на голяма част от овощните насаждения в страната, се очаква, че реколтата ще бъде по-малка. Освен това, независимо че в някои райони, там където няма на 100% измръзване, има разреждане на продуктите, на плодовете, което също ще окаже влияние върху пазара и количествата, които ще бъдат добити, и ще излязат съответно на пазара”, коментира Марияна Милтенова от браншовия съюз на градинарите.

„В България имаме недостиг на плодове родно производство, разбира се, и зеленчуци. Възможно е пазарът ни да бъде залят с продукти отвън. Ситуацията в Европа също не е добра и има измръзвания. Логично е това да окаже влияние и върху цената на продукцията. При получаване на един много по-малък добив, при големи загуби, стойността на продукцията отива нагоре”, заяви още тя.

Коментари: 0