Добрев: В Черно море има 100 млрд. куб. м газ

След 4 години България ще е енергийно независима, смята бившият икономически министър

120 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

В Черно море има 100 млрд. кубически метра газ. Това каза бившият енергиен министър Делян Добрев в ефира на TV7. Според него България ще е енергийно независима страна след 4 години. Той разкри още, че до месец ще бъде направена и първата копка за газовата връзка с Гърция.

"По данните, с които разполагаме, в Черно море има 100 млрд. кубически метра газ. Там сондажите е трябвало да започнат много отдавна. До четири години ще осигурим енергийната си независимост и ще имаме запас за потребление за период от 30 години. Предстои и първа копка на газовата връзка с Гърция, която също трябваше вече да е факт, но събитията около протестите не ми позволиха да проследя процеса до край", заяви Добрев.

Бившият министър сподели, че неговото желание винаги е било да бъде министър на икономиката, а не на енергетиката.

"По принцип министерството е грешно обединено и в края на нашия мандат ние започнахме разговори за структурни промени. В крайна сметка преценихме, че за оставащото ни време няма смисъл да извършваме подобна реформа. Ако спечелим нов мандат обаче, това ще се случи. Аз още на клетвата си в парламента казах, че искам да съм министър на икономиката и да осъществя реформи там, но тежестта на енергетиката като тема и това, което ми бе завещано - 20 млрд. евро за "Белене" и договорите с ЕРП-та, не ми позволиха да посветя необходимото време", изтъкна бившият министър.

"С  далаверите в ЕРП-та, различните договори по приватизации и хоратата на Румен Овчаров ще се занимава прокуратурата. Аз внесох сигнали и срещу Семерджиев, така че съм свършил своята работа", завърши Добрев.

Подкрепи Economic.bg