Договаряме таксите за отчитане с топлинните счетоводители

Промени в закона предвиждат преки договори между фирмите и етажната собственост

124 ~ 1 мин. четене

Хората, които ползват парно, вече ще могат да се договарят за по-добри цени директно с топлинните счетоводители. Това ще стане възможно след промяна в Закона за енергетиката, с която се предвижда възможност за преки договори между фирмите за дялово разпределение и сградите, съобщи bTV.

В момента таксата за услугата дялово разпределение на топлина се плаща заедно със сметката за парно на топлофикационното дружество, а то превежда парите на топлинните счетоводители. Така тарифата не подлежи на обсъждане от сградите, които фирмата за дялово разпределение обслужва.

Потенциалните изгоди за потребителите могат да бъдат например безплатно инсталиране на уреди за измерване, безплатно дистанционно отчитане, намаляване на таксата за топлинен уред. Абонатите на парно ще могат да се отказват от топлинния счетоводител и сами да калкулират сметките си за топло. Условието е всеки в общата сграда да е съгласен с това.

Така семействата ще спестят сума, равна на таксата на техния счетоводител, умножена по броя на радиаторите в дома им. Целият разход на домакинство за услугата топлинно счетоводство, заедно със закупуването на уредите, е между 20 и 30 лева годишно.

Аритметиката показва, че при около 570 000 абонати с парно в страната, общият ресурс, който биха спестили домакинствата от услугата дялово разпределение, е над 10 милиона лева на година. Но това е само при положение, че във всяка сграда има пълно съгласие за друг начин на отчитане на топлото.

 

Подкрепи Economic.bg