Доходността на германските ДЦК слезе под нулата

Повишението на цената на облигациите дойде на фона на очакваното одобрение на икономиите от Гърция

Германските държавни облигации повишиха стойността си, а доходността се спусна под нулата за първи път от два месеца. В основата на ръста на германските ДЦК е очакването през тази седмица Гърция да гласува мерките за строги икономии, които са необходими, за да остане страната в Еврозоната, пише Bloomberg.

Доходността по 10-годишните германски облигации се понижи до най-ниското си ниво от повече от четири седмици, на фона на опитите на гръцкия премиер Андонис Самарас да спечели политическа подкрепа за приемане на бюджетните планове.

2-годишните германски ДЦК се спуснаха до минус 0.008%, след като показателят се понижи с 0.01 процентен пункт. След това доходността продължи тренда и достигна минус 0.011%, падайки под нулата за пръв път от 6 септември насам. Отрицателната доходност означава, че инвеститорите, които притежават германски дълг ще получат по-малко отколкото са платили, за да го купят. Доходността на 10-годишните облигации на федералната република се понижи с 3 базисни пункта до 1.42% - най-ниската стойност от 3 октомври. Европа очаква вотът в гръцкия парламент, който засега е насрочен за 7 ноември, сряда. Тогава трябва да бъде гласуван пакетът от строги бюджетни икономии, необходими, за да може Гърция да получи следващия транш от спасителната финансова помощ.

Коментари: 0