Докъде ще ни докарат икономиите

Икономии, икономии и пак икономии! Така правителствата се опитват да се справят с кризата. В повечето страни обаче желаните резултати така и не са постигнати. На очи се набива по-скоро един нежелан ефект.

Дойче Веле България

 

Радикални реформи и програми за икономии - така правителствата на много страни по света се борят срещу последиците от икономическата криза. Често обаче мерките за намаляване на дълговете са "контрапродуктивни и имат опустошителни последици за трудовия пазар", а и досега програмите за икономии не са донесли желаните резултати, се казва в доклад на Международната организация на труда (МОТ - специализирана агенция на ООН със седалище в Женева).

От организацията дават за пример Испания, където въпреки драстичните икономии дефицитът в държавния бюджет е паднал от 9% през 2010-та на едва 8,5% през 2011-та. Паралелно страната регистрира най-високата безработица в Европа, а всеки втори младеж там е без работа.

Взривоопасен бумеранг

"Гласът на финансовия свят не бива да диктува политическия процес на взимане на решения", се изтъква в публикувания сега доклад на специализираната институция към ООН. Ако програмите за икономии не бъдат съчетани с мерки за създаването на работни места, в засегнатите страни може да се стигне до сериозни вълнения, предупреждават от МОТ.

Най-рано през 2016-та година индексът на заетост в индустриалните държави може да изглежда така, както преди голямата криза от 2008-ма, става ясно от анализа на организацията. "Ситуацията на трудовия пазар в Европа, а и в много други краища на света се влошава. Това означава, че кризата на заетостта в световен план е достигнала нова структурна фаза. Глобален проблем е безработицата сред младежта и броят на дългосрочно безработните", констатира авторът на изследването Реймънд Торес.

Близо 200 милиона са безработни

Според анализа на МОТ от началото на финансовата криза през 2008-ма година досега в световен мащаб са били съкратени 50 милиона работни места, а в края на 2011-та безработни са били 196 милиона души. Прогнозата на експертите гласи, че до края на 2012-та техният брой ще стигне 202 милиона. През 2013-та пък ще има още нови 5 милиона безработни, става ясно от доклада на МОТ.

Анализът на Международната организация на труда може да нажежи дебата относно стратегията за предоляване на еврокризата. Със своя курс на стриктни икономии канцлерката Ангела Меркел се натъква на все по-силен насрещен вятър. Така например, в случай че спечели президентските избори във Франция, Франсоа Оланд възнамерява да наложи специална конюнктурна програма за Европа. Еврокомисарят за вътрешния пазар и услугите Мишел Барние също подкрепя идеята, според която европейският фискален пакт трябва да бъде допълнен от конюнктурен пакет. "Пледирам към договорите за бюджетна дисциплина да бъде изготвена и инициатива за стопански растеж", настоява Барние.

Похвали за Германия, остра критика за САЩ

В анализа на МОТ Германия всъщност е положително изключение. Изтъква се, че благодарение на забележителния износ, преди всичко извън еврозоната, Федералната република маркира стабилен ръст както в икономиката, така и на трудовия пазар. Освен това, според резултатите от тазгодишните тарифни преговори, трудовите възнаграждения за тази и за идната година би трябвало да бъдат повишени.

И докато Германия получава добри оценки, към САЩ и Япония са отправени сериозни критики относно стагнацията на трудовия пазар.

 

 

Коментари: 0