Доларът достига 7-седмични върхове

Златото без промяна след 2- дневния спад, очакват се данните от САЩ

116 ~ 3 мин. четене

Доларът се задържа близо до 7- седмичните върхове спрямо кошница от основни валути в сряда, нараствайки за втора поредна сесия след оптимистичния доклад за работните места в частния сектор, който тласна нагоре краткосрочните възвръщаемости и пазарните цени.

Доларовият индекс нарасна до 81.166, връх, видян за последно в края на ноември, когато доклад показа, че частните работодатели са разкрили 238 000 работни места през декември, което е повече от очакваното, както и най- голямото увеличение за последните 13 месеца.

Данните подсилиха надеждите, че неселскостопанската заетост в петък ще предизвика положителна изненада и тласнаха 2- годишните възвръщаемости до 4- месечен връх на 43 базисни пункта.

Протоколът от заседанието на Фед на 17-18 декември показа, че централната банка смята да действа с повишено внимание дори и след като започна да съкращава  масивната си програма за изкупуване на облигации.Търговци заявиха, че последните данни предполагат, че най- голямата икономика в света е стъпила здраво на пътя към възстановяването, което трябва да позволи на Фед да продължи да оттегля извънредната подкрепа през 2014, виждане, което изглежда набира популярност сред финансовите пазари.

Доларът достигна едноседмичен връх на 105.15 йени, преди да се успокои на 104.90, докато еврото падна до едномесечно дъно на 1.3554, като в момента се търгува близо до това ниво на 1.3578.

Единната валута вероятно ще остане под натиск преди заседанието на ЕЦБ днес и може да падне допълнително, ако от ЕЦБ подчертаят риска от дезинфлация, заявиха търговци.

Еврото падна до 1 годишно дъно спрямо британския паунд, достигайки 82.54 пенса, а също така отстъпи и спрямо йената до 142.41, отдалечавайки се от върха от сряда на 143.19.

Австралийският долар изгуби позиции спрямо зелените пари, падайки отново под 89 американски цента, като продължи да връща печалбите от миналата седмица.

Златото без промяна след 2- дневния спад, очакват се данните от САЩ

Златото остана почти без промяна след загубите през последните две сесии, след като силни данни за заетостта в САЩ отнеха привлекателността на благородния метал в ролята му на безопасно убежище, тъй като инвеститорите изчакват по- нататъшни следи относно силата на икономиката.

Пазарите също така обработват информацията от протокола от заседанието на Фед, публикуван в сряда, за да преценят евентуалните темпове, с които централната банка на САЩ ще намалява икономическите стимули през годината. Въпреки че от протоколът става ясно, че много от длъжностните лица във Фед са искали да процедират с повишено внимание, изглежда силните икономически данни за САЩ индикират, че от Фед са готови да продължат да намаляват стимулите.

Основният фактор, който ще определя цената на златото тази година ще бъде именно начинът, по който Фед ще процедира с количествените облекчения, тъй като златото е стока, деноминирана в долари и следователно ще бъде чувствително към силата на долара.

Спот цените спаднаха с 0,1% до 1226.95 долара за тройунция, след като изгубиха 1% през предишните две сесии.

Доларът се задържа близо до 7- седмичните върхове спрямо кошница от валути, нараствайки за втора поредна сесия, след като оптимистичните данни за заетостта в частния сектор тласнаха пазарните цени и краткосрочните лихвени проценти нагоре.По- силен долар прави златото по- скъпо за притежателите на други валути.

Търговците на злато очакват обявяването на данните за молбите за помощи за безработица по- късно днес, както и по- съществения доклад за заетостта извън селското стопанство в петък, за да потърсят следи относно икономическото възстановяване.

Инвеститорските нагласи, измерени чрез притежанията на SPDR Gold Trust, най- големия публично търгуван фонд, базиран на злато, в света, продължават да бъдат мечешки. Това си проличава от поредния спад в запасите на фонда с 1.50 тона до 793.12 тона в сряда, като в момента те са на най- ниското си ниво за последните 5 години.

На физическия пазар премиите на Shanghai Gold Exchange останаха стабилни на 17 долара за тройунция, тъй като търсенето нарасна в навечерието на китайската Нова година.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Коментари: 0