Доларът е подложен на натиск спрямо останалите валути

Несигурността около съдбата на златото остава

92 ~ 3 мин. четене

Доларът беше под натиск по време на азиатската сесия, след спад срещу йената вчера, заради очакванията, че Федералния резерв ще задържи засега програмата си от стимули. Днес долар/йена е на 100.75, а по-рано бяха достигнати стойности от 100.58, най-ниски след 10 май и доста под четири и половина годишния връх от 103.73 от 22 май. Спадът е тясно свързан с понижението на доходността по американските облигации. 10-годишните даваха в сряда 2.12% след като по-рано през деня достигнаха 13-месечен връх от 2.24% при нарасналите спекулации за скорошен край на облекченията на ФЕД.

Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке съобщи миналата седмица пред комисия на Конгреса, че решение за намаление на стимулите от сегашните месечни покупки на активи в размер на 85 милиарда долара може да се вземе при някое от следващите редовни заседания на централната банка в зависимост от икономическите данни.

Вчера обаче пазарите осъзнаха, че ФЕД няма да действа прибързано и това вероятно натежа върху долара. Инвеститорите вече не залагат на скорошно действие, но анализаторите прогнозират повишаването на очакванията да увеличи доходността по облигациите и стойността на долара през следващите месеци.

Разширяване на спреда по доходността между американските и японските облигации ще оказва натиск върху йената, въпреки че японските книжа също нарастват заради ангажимента на централната банка да постигне цел от 2% инфлация. Някои анализатори са на мнение, че поощренията на ЯЦБ ще окажат натиск върху японските облигации и ще накарат японските инвеститори да търсят по-висока доходност в чужбина. Данни на финансовото министерство от днес обаче показаха, че те са продали през миналата седмица нетно чужди облигации на стойност 1.117 трилиона йени (около 11.1 милиарда долара), което е втора поредна седмица на разпродажби.

Евро/долар нарасна до 1.2960 като едноседмичния връх от 22 май на 1.2998 е следваща съпротива. По-силен от очакваното ръст на инфлацията в Германия даде сила на единната валута, въпреки че нарастващите очаквания за допълнителни монетарни стимули от ЕЦБ продължават да притискат еврото.

Австралийският долар, който падна в предишната сесия до почти 2-годишно дъно от 0.9528, днес нарасна до 0.9670.

Несигурността около намеренията на ФЕД и съдбата на златото остава

Златото си възвърна силата днес, тъй като инвеститорите се отдръпнаха от падащите акции. Жълтият метал обаче още рискува да загуби статута си на предлагащ сигурност заради опасенията, че Федералния резерв може да намали програмата си по изкупуване на облигации.

Стимулите на ФЕД доведоха до движение на парите към по-рисковите активи като например суровините и до страхове за по-висока инфлация, но сигналите за сила в американската икономика могат да накарат централната банка да намали покупките на стойност 85 милиарда долара на месец.

Златото днес удари интрадневно дъно от 1388 долара, но после се покачи над 1400 долара за тройунция, когато инвеститорите преместиха част от парите си към него заради спада на акциите.

Златото, което се обезцени с над 16% през тази година, потъна през април до 2-годишно дъно от 1321 долара за тройунция при сигналите за подобрение на световната икономика и опасенията, че централните банки ще започнат да ограничават поощренията. Прогнозите са трудни, тъй като председателя на ФЕД Бен Бернанке не иска да бърза, но все повече негови колеги са за намаление на стимулите.

В момента изглежда, че при всеки спад на цената се появяват купувачи, но гледайки към графиките все още не може да се говори за реверсия на тренда. Физическият сектор днес не е много активен и дилърите в Сингапур очакваха завръщането на тайландските и индонезийските потребители. Непосредственото предлагане остава трудно, въпреки че търсенето в Хонк-Конг намаля. Вчера Световния златен съвет съобщи, че търсенето на злато от Азия за периода от април до юни ще достигне тримесечен рекорд, тъй като потребителите в региона заемат позиции благодарение на освободените средства от фондовете за търговия на злато.

Подкрепи Economic.bg