Доларът остана без промяна преди ключовите новини за САЩ

Златото в очакване на изявлението на Фед относно паричната политика

Доларът остана без промяна преди ключовите новини за САЩ
3590 ~ 3 мин. четене

Американският долар се разменяше без промяна спрямо останалите основни валути в понеделник, спирайки ръста си от миналата седмица в близост до 6- месечните върхове, докато търговците изчакваха оповестяването на множеството икономически данни и политически изявления.

Доларът леко поевтиня спрямо еврото, но все пак остана да се търгува в близост до 8- месечните върхове спрямо единната валута, преди публикуването на данните за БВП за второто тримесечие в сряда и изявлението на Фед относно паричната политика. Търговците също така ще очакват и публикуването на данните за неселскостопанската заетост през юли в петък.

Инвеститорите ще следят изявлението на Фед отблизо за намеци за допълнително затягане на паричната политика. Икономистите очакват ръст на БВП от 3% през второто тримесечие, след рязкото свиване с 2,9% през първото тримесечие и очакват работодателите да добавят 233 000 нови работни места през юли.

По- добрите от очакваното данни за активността в сектора на услугите от понеделник оказаха малко влияние върху валутните двойки. От Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти пък обявиха, че договорите за препродажба на жилища неочаквано са намаляли през юни.

Еврото последно се разменяше на печалба от 0,03% спрямо долара за 1.3437, което е малко над 8- месечното дъно на 1.3421, докоснато в петък. Доларът остана да се търгува без промяна спрямо японската йена за 101.88 йени и бе на загуба от 0,03% спрямо швейцарския франк до 0.9042 франка.

Доларовият индекс, който измерва силата на долара спрямо шест основни валути, остана без промяна на 81.030. Възвръщаемостите на американските правителствени облигации нараснаха леко след спада си в петък, като тези на еталонните 10- годишни облигации достигнаха 2,49%.

Анализатори споделиха, че рублата е поевтиняла поради опасения относно ефекта на новите санкции, наложени върху Русия от страна на Европа. Доларът последно се разменяше на печалба от 1,1% спрямо руската валута при курс 35.52 рубли за един долар.

Златото в очакване на изявлението на Фед относно паричната политика

Цената на златото остана без съществена промяна в понеделник докато инвеститорите очакваха развръзката от заседанието на Фед и данните за неселскостопанската заетост през юли.

Доларът се задържа в близост до няколкомесечни върхове, ограничавайки потенциалния ръст на благородния метал дори и след като засиленото напрежение между Запада и Русия и насилието в Близкия Изток запазиха фокуса върху безопасните активи.

От Комитета за отворения пазар към Фед може да намекнат за по- точния момент, в който ще се случи увеличението на лихвения процент, по време на изявлението си след края на двудневното си заседание в сряда.

По- високите лихвени проценти може да се окажат неблагоприятни за златото, тъй като това би окуражило инвеститорите да се насочат към активи, които за разлика от златото изплащат лихви.

Данните за БВП на САЩ през второто тримесечие също ще бъдат публикувани в сряда, а данните за неселскостопанската заетост през юли, които ще бъдат оповестени в петък, са сред индикаторите, които ще бъдат следени с цел да се определи евентуалния момент на повишаването на лихвения процент.

Златото достигна 5- седмично дъно под 1300 долара за тройунция в четвъртък поради спекулации, че ръста на заетостта досега през годината може да ускори нуждата от по- високи лихвени проценти. Председателят на Фед, Джанет Йелън, заяви по- рано този месец, че централната банка може да повиши лихвите по- рано от очакваното, ако данните за ръста в заетостта останат силни.

По време на сесията в понеделник цената на златото се понижи с 0,2% до 1304.96 долара за тройунция.

Американските фючърси върху злато с доставка през август останаха без промяна на 1303.30 долара за тройунция.

Пазарът ограничи част от ранните си загуби, след като новите санкции, наложени върху Москва от Запада, подкрепиха търсенето на безопасни активи. Сблъсъците между украински войски и про- руски бунтовници и боевете между Хамас и Израел също окуражиха някои инвеститори да оставят експозициите си в злато.

Сред останалите благородни метали среброто изгуби 0,5% до 20.57 долара за тройунция, като преди това в четвъртък докосна най- ниската си стойност от 19 юни насам на 20.26.

Спот платината изгуби почти 1% до 1483.75 долара за тройунция, а спот паладият поскъпна с 0,2% до 877.50 долара за тройунция.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Подкрепи Economic.bg