Доларът остана стабилен

Търговците посрещаха началото на новото тримесечие, през което ФЕД може да започне намаляването на стимулите

Доларът се задържа стабилен спрямо основните валути в понеделник, докато търговците посрещаха началото на новото тримесечие, през което ФЕД може да започне намаляването на стимулите, макар да се очаква другите големи централни банки да продължат да се придържат към своята парична политика за лесни пари.

Австралийският долар докосна почти тригодишно дъно спрямо американския си събрат, но впоследствие успя да организира скромно завръщане, подкрепено от по- лошите от очакваното данни за производствения сектор на Китай.

Петъчния доклад за заетостта извън селскостопанския сектор в САЩ ще бъде дори още по- решаващ от обикновено, като изненада в положителна посока би разпалила допълнително спекулациите за по-ранно начало на намаляването на стимулите на ФЕД, което вероятно би подкрепило възвръщаемостта на съкровищните облигации и стойността на долара.

Увеличението на възвръщаемостта и подобряването на местната икономика дават на американската валута голямо предимство над еврото и йената, при които се очаква политиката на облекчения да се запази за дълъг период от време.

Това е отразено в доларовия индекс, който достигна 4-седмичен връх на 83.344 в петък, възстановявайки се от 80.498 в рамките на само осем сесии.

Спрямо йената доларът се покачи до 99.80 йени, ниво, което не бе виждано от почти четири седмици. Спрямо еврото, доларът достигна връх на 1.3010 долара.

ЕЦБ и Банк ъв Ингланд ще имат срещи относно бъдещата си политика в четвъртък, като е вероятно ЕЦБ да подчертае, че икономиката на еврозоната е в много по- различен етап на възстановяване отколкото тази на САЩ.

Резервната банка на Австралия също ще има заседание тази седмица и, макар да се очаква лихвените проценти да останат стабилни на 2.75%, анализатори подозират, че банката ще приветства скорошния спад на местната валута, като същевременно запази склонността за по- нататъшни облекчения. Австралийската валута докосна тригодишно дъно на 0.9110 американски долара в ранните часове на понеделник и търговците предполагат, че е само въпрос на време тя да тества нивото 90 цента, макар че възстанови част от загубите, след като се оказа, че производствените данни за Китай са по- лоши от очакваното.

Официалният китайски индекс, измерващ покупките на мениджърите, се понижи до 50.1 през юни от 50.8 за май, но остана над средната прогноза за 50.0. Въпреки това отделен частен доклад показа друга, по- мрачна картина за сектора.

Златото се покачи, след като слабите данни от  Китай успокоиха фондовите борси

Златото спечели 1% в понеделник, след като записа най- големия си тримесечен спад някога, тъй като мечешките икономически данни за Китай нараниха азиатските акции и подкрепиха привлекателността на кюлчетата, като безопасно убежище.

Коментарите на длъжностните лица от ФЕД относно нуждата банката да поддържа стимулативните си мерки за по- дълго също помогнаха на златото да възстанови част от загубите през последната седмица, когато то се понижи с 5% до тригодишно дъно.

Доверието на инвеститорите към метала е ерозирало, след като той изгуби 23% от стойността си за периода април-юни, когато опасенията относно ранно прекратяване на месечните покупки на облигации на стойност 85 млрд. долара подрониха привлекателността на метала като инфлационен хедж.

Спот цените нараснаха с 0.75% до 1257.56 долара за тройунция, след като златото падна под 1200 долара миналата седмица за пръв път от 2010г. насам.

Изходящите потоци от публично търгуваните фондове, базирани на злато, се ускориха поради скорошния спад в цените, като изходящите потоци от ЕсПиДиАр Голд Тръст, най- големия фонд от този тип в света,възлязоха на 13 милиона унции общо за годината.

Хедж фондовете и паричните мениджъри намалиха бичите залози в златните фючърси и опции до най- ниските нива за последните шест години, докато кюлчетата достигаха тригодишното си дъно, показа доклад на Комисията за търговия със стокови фючърси в петък.

Президентът на Федералната резервна банка в Сан Франциско Джон Уилиамс заяви в петък, че се отдръпва от по- ранното си виждане, което бе, че ФЕД трябва да започне съкращаването на стимулите това лято, отчасти защото нивото на инфлацията е по- ниско отколкото е очаквал.

Азиатските акции спаднаха в понеделник, след като производствената дейност в Китай достигна най- ниското си ниво за последните девет месеца през юни, задълбочавайки страховете относно втората най- голяма икономика в света.

Въпреки че цените на златото бяха близко до най- ниските си нива за последните три години, силното физическо търсене от страна на Индия и Китай не се състоя.

Американският суров петрол спечели 1.43 долара, достигайки до 97.99 долара за барел.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Коментари: 0