Доларът остава силен

Цените на вноса в САЩ са спаднали през април заради по-малките разходи за горива

3566 ~ 3 мин. четене

Доларът се търгува близо до най-високите си нива срещу йената след октомври 2008 година и отчете значително покачване спрямо еврото, благодарение на продължаващите сигнали за по-силно възстановяване на американската икономика и растежа на доходността по американските облигации. Днес сутринта зелените пари купуваха 102.10 йени след вчерашния връх от 102.42. Според анализатори и стратези следващата силна съпротива пред двойката е 103.50.

Вчера данни показаха, че цените на вноса в САЩ са спаднали през април заради по-малките разходи за горива, което е положителен сигнал за финансите на домакинствата, както и показва слаб инфлационен натиск. Подобряващата се американска икономика засили спекулациите, че Федералния резерв ще започне да намалява програмата си по изкупуване на активи още тази година, а това би довело до още по-голямо покачване на доходността по облигациите. 10-годишните вече приближават доходност от 2% и анализаторите очакват японските инвеститори да осъзнаят, че те предлагат възможност за доход и увеличаване на капитала, докато Японската централна банка отслабва йената, въпреки че Федералния резерв се подготвя да премахне стимулите.

ЯЦБ може допълнително да облекчи монетарната си политика още през октомври ако цените не нарастват толкова бързо колкото се предвижда. Цените на японските правителствени облигации продължиха да падат днес за четвърта поредна сесия. Въпреки че това означава, че спреда по доходността между американските и японските облигации в момента се свива, очакванията са той да се разширява в дългосрочен план, тъй като ФЕД ще намалява облекченията, а това ще поощрява японскит инвеститори да преместват парите си в чужбина.

Еврото се търгува на 1.2935 срещу долара след спад по-рано до 1.2920, което е 5-седмично дъно. Единната валута остава в защитни позиции заради потенциалния риск ЕЦБ да намали лихвите си по депозитите до отрицателни стойности. Всеобщата слабост на йената обаче държи кроса евро/йена близо до новия 3-годишен връх ударен вчера на 132.78. Днес котировките са 132.10.

Австралийският долар остава под натиск след намалението на лихвите от централната банка през миналата седмица, което доведе до спад срещу зелените пари под паритета. Вчера двойката падна до ново 11-месечно дъно от 0.9877, а днес се разменя за 0.9888.

Инвеститорите все така не търсят златото

Златото се опитва да поскъпне днес след спада в четири поредни сесии, а отлива на средства от търгуващите със злато фондове спря. Силата на акциите обаче привлича инвеститорите да търсят по-добра възвръщаемост и това ограничава поскъпването на златото.

Жълтият метал възстанови около 8% от цената си след спада до 2-годишно дъно през април, но статута му на предлагащ сигурност беше увреден от рекордните върхове при акциите, сигналите за подобрение на американската икономика и страховете за забавяне на търсенето от най-големия потребител Индия. Днес стоп цената е 1426 долара за тройунция. Тя обаче е с 14% по-ниска от началото на годината при нарастване в предходните 12 поредни години.

Активите на най-големия златен фонд в света за търговия SPDR Gold Trust останаха без промяна в понеделник след спадове в почти всеки ден. Те обаче остават близо до най-ниските стойности през март 2009 година.

Днес златото намира подкрепа в липсата на сила при долара, което прави цените на суровините деноминирани в долари по-евтини за притежателите на други валути. Ралито обаче на борсовите индекси в САЩ до нови върхове във вторник ограничава интереса на инвеститорите към златото, а забавянето на търсенето от Индия също спира покачването.

Покупките на злато от Индия замряха, тъй като централната банка ограничи вноса след като големите покупки през април доведоха до търговски дефицит за месеца от 17.8 милиарда долара, което е ръст от 72% спрямо март. На годишна база покачването на вноса на злато и сребро през април е 138% и се дължеше на търсенето от потребители заради по-ниските цени. Това увеличава натиска върху текущата сметка и ограничава възможностите за монетарни облекчения, въпреки че инфлацията се забави през месеца.

Златото се срина до 2-годишно дъно през април на 1321 долара за тройунция след пробив на психологическите нива от 1500 долара, който беше породен от плановете на Кипър да продава излишните златни резерви, а това увеличи спекулациите, че другите задлъжнели европейски икономики ще последват този пример. Вчера Португалската централна банка заяви, че няма да направи подобна сделка, която да позволи при спасителен план за страната продажби на златни резерви.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Подкрепи Economic.bg