Доларът пада след отблокирането на правителството

Златото се повиши с 3%, поради очакванията, че Фед няма да намали стимулите си до края на годината

92 ~ 4 мин. четене

Доларът спадна спрямо еврото в четвъртък до най- ниското си ниво за последните осем месеца, след като краят на дълговата криза в САЩ измести фокуса към последиците от спирането на правителството и вероятността Фед да продължи програмата си за стимулиране на икономиката.

Две седмичното спиране и язвителния дебат за увеличаване на дълговия таван намалиха доверието на инвеститорите, възпирайки перспективите за растеж на най-голямата икономика в света, заявиха анализатори.

Това вероятно ще накара Фед да забави намаляването на икономическите стимули поне до началото на следващата година. Възвращаемостта на правителствените облигации спадна и повлече долара със себе си спрямо останалите основни валути, включително и йената.

Еврото се изкачи до 1.3681 долара, достигайки най- високата си стойност от началото на февруари, като последно се търгуваше на печалба от 1,1% за 1.3661 долара, записвайки най-големия си дневен процентов ръст за последния месец.Доларовият индекс бе на загуба от 0,8% на 79.696, като преди това падна до 79.613, което е и най-ниската му стойност от 7 февруари до сега.

Спрямо йената, доларът загуби 0,8% до 97.88 йени, отдръпвайки се от 3-седмичния връх на 99.00, достигнат по-рано по време на глобалната сесия. Дъното на долара спрямо йената, достигнато в четвъртък е най-ниското за последната седмица, а процентната загуба - най-голямата за последния месец.

В първата вълна от данни, оповестени след повторното отваряне на правителството, от Министерството на труда заявиха, че броят на американците, подали нови молби за помощи за безработица, е спаднал от шестмесечния връх през миналата седмица. Междувременно отделен доклад показа, че бизнес активността в средата на Атлантическия регион се е увеличила през този месец, но по-бавно отколкото през септември.

Доларът изгуби ускорение след първоначалния ръст, породен от очакванията за край на фискалната безизходица, спадайки спрямо основните валути, след като Конгресът одобри вече приетата от Сената сделка.Негативната реакция на долара към края на кризата около дълга и повторното отваряне на ведомствата вероятно се дължи на краткосрочния характер на споразумението.Масовите загуби на долара доведоха до изкачването на свързаните с растежа валути, включително австралийския и новозеландския долари, до нови няколко месечни върхове.

Австралийският долар се изкачи над докладваните опционни бариери, достигайки 4-месечен връх, като последно бе на печалба от 1% на 0.9634 цента. Новозеландският долар се издигна до 5- месечен връх, като последно се разменяше на печалба от 0,8% за 0.8502 цента.

От 36-те най-активно търгувани спрямо долара валути, от началото на месеца до сега, само 4 са изгубили от стойността си, 31 са поскъпнали спрямо американската валута, а една е останала без промяна.

Златото се повиши с 3%, поради очакванията, че Фед няма да намали стимулите си до края на годината

Цените на златото нараснаха с 3% в четвъртък, стимулирани от падането на долара и очакванията, че временното споразумение за избягване на изпадането на правителството на САЩ в несъстоятелност може да подтикне Фед да се откаже от намаляването на паричните стимули.

По време на 11-ия час в сряда Конгресът одобри сделката, която сложи край на частичното спиране на работата на много от правителствените ведомства на САЩ и издърпа най-голямата икономика в света от ръба на пропастта на неизпълнението на задълженията.

И все пак новината не обяснява изключително натоварената търговия по-рано през сесията. Два отделни изблика на необичайно големи ордери за купуване драматично повдигнаха цената на златото с 40 долара, или 3%, но това продължи само няколко минути.

Това отбелязва петия път за по-малко от две седмици, в който американските фючърси върху злато с доставка през декември реализират внезапно и често необяснимо, рязко движение в рамките на деня.

Спот цените се издигнаха с 3% по-рано през сесията до 1324.06 долара за тройунция, като последно благородният метал се разменяше с печалба от 2,7% за 1315.69 долара за тройунция.

Американските фючърси върху злато с доставка през декември спечелиха 40.70 долара до 1323 долара за тройунция, при обем на търговията около 30% над 30-дневната пълзяща средна.

В четвъртък доларът спадна спрямо еврото до най- ниската си стойност за последните 8 месеца. Краят на дълговата криза в САЩ измести фокуса на валутния пазар към икономическата цена на прекратената работа на правителството и това дали Фед ще се откаже от прекратяването на стимулите.За участниците на пазара на златото временното споразумение за бюджета се разглежда като положително, тъй като би принудило Фед да се откаже от намаляването на стимулите поне до началото на следващата година.

Златото достигна 3-месечно дъно по-рано тази седмица, тъй като спирането на правителството на САЩ не успя да генерира достатъчно търсене на безопасно убежище за капиталите на инвеститорите. Търговци обясниха, че пазарите не са оценили възможността правителството да изпадне в несъстоятелност, тъй като през цялото време се е очаквало да се достигне до решение в последната минута.След като цените показаха малка вероятност за по- нататъшна слабост, предвид сключването на сделката за дълговия таван, късите позиции бяха изцедени, тласкайки цените нагоре.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg