Доларът с лек ръст спрямо еврото в сряда

Златото отново поевтиня, след като печалбите при акциите подкопаха търсенето на безопасни активи

Доларът с лек ръст спрямо еврото в сряда
100 ~ 3 мин. четене

Американският долар достигна 8- месечни върхове спрямо еврото в сряда, след като притесненията от по- строги санкции по отношение на Русия и потенциалното им въздействие върху крехката икономика на еврозоната натежаха върху единната валута.

Доларът, обаче, успя да запише само скромни печалби, след като опитите да свали еврото под ключовата техническа подкрепа на 1.3450 се оказаха неуспешни.

Зелената валута успя да превъзмогне някои от техническите бариери във вторник, след като данните за инфлацията в САЩ показаха увеличение на цените, макар то да бе по- приглушено от очакваното.

Печалбите на долара в сряда бяха скромни, тъй като не се очаква оповестяването на важни икономически данни преди заседанието на Фед следващата седмица.

В случай, че напрежението между Русия и Украйна продължи да нараства, еврото може да усети допълнителен натиск, особено ако бъдат наложени допълнителни санкции върху Русия.

Следващият фокус ще бъде върху заседанието на централната банка на САЩ, когато инвеститорите ще следят внимателно за това дали скорошните положителни данни за заетостта и инфлацията няма да променят гледната точка на служителите на банката.

Междувременно американският долар спечели 0,17% спрямо британския паунд, разменяйки се при курс 1.7035, след като протоколът от заседанието на АЦБ не успя да засили очакванията за увеличаване на лихвения процент до края на годината.

Най- голямо движение имаше в цената на Новозеландският долар, който се срина рано днес, след като от Новозеландката централна банка повишиха лихвения си процент с 0.25 пункта, но заявиха, че в скоро време няма да има допълнително увеличение на лихвите. Новозеландеца удари днес почти двумесечно дъно спрямо щатската валута на ниво под 0.8580 долара.

Австралийският долар от друга страна спечели 0,69% до 0.9455 след обявяването на по- добрите от очакваното данни за основната инфлация в страната през юни, което сложи край на спекулациите за евентуалното намаляване на основния лихвен процент в близкото бъдеще.

Златото отново поевтиня, след като печалбите при акциите подкопаха търсенето на безопасни активи

Златото поевтиня за втори пореден ден в сряда, след като печалбите на фондовия пазар в САЩ и липсата на ново развитие на конфликтите в Украйна и Близкия Изток принудиха инвеститорите да приберат печалбите си.

Слабото физическо търсене в Азия през сезонно слабия летен период също отслаби подкрепата за ръст на цената на благородния метал.

Спот цената му остана да се търгува в рамките на най- тесния месечен рейндж за последните 5 години през юли, след като силата на пазара на акции отклони интереса на инвеститорите към капиталовия пазар.

Първоначално цените на кюлчетата нараснаха поради притесненията около геополитическото напрежение, но впоследствие върнаха печалбите, след като срещнаха съпротивата на 100- дневната пълзяща средна около 1303 долара за тройунция, която е важно ниво за техническите търговци.

Спот цените изгубиха 0,2% до 1304.40 долара за тройунция, докато американските фючърси с доставка през август поевтиняха с 1.60 до 1304.70 долара за тройунция, при обем на търговията около 30% под 30- дневната пълзяща средна.

Сред останалите благородни метали среброто продължи да се търгува без промяна на цена 20.88 долара за тройунция, спот платината изгуби 0,2% до 1476.20 долара за тройунция, а спот паладият изгуби 0,2% до 868.43 долара за тройунция.

Този месец цените на паладия достигнаха 13- годишни върхове, от части поради опасенията за предлагането на метала, което може да бъде заплашено поради влошаването на отношенията между Запада и Русия, която е един от основните му производители.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АДПодкрепи Economic.bg