Доларът се понижи в очакване на нови финансови стимули

Проблемите на трудовия пазар в Европа продължават

140 ~ 3 мин. четене

EUR/USD се повиши по време на петъчната търговия до нов 2-месечен връх, в резултат на спекулативна търговия при изключително нисколиквиден пазар. Негативно влияние върху американският долар оказа изказването на управителя на Федералния резерв Бен Бернанке, който подчерта за пореден път възможността за последващи стимулиращи действия и защити ползите от използваните нестандартни политики от страна на Централната банка с цел подкрепа на икономиката.

В своя анализ за изминалите действия на банката, включително и програмата за покупка на активи, Бернанке заяви, че усилията да се подкрепи икономиката "винаги са присъствали и и ще продължат да бъдат ефективни при осигуряването на финансово приспособяване." Федералният резерв ще подсигури допълнителни политически средства ако е нужно, за да се подкрепи икономическото възстановяване и пазара на труда", подчерта управителят на банката. Той допълни, че икономическата ситуация е далеч от задоволителното, а равнището на безработица е причина за безпокойство. Тези думи засилиха очакванията на инвеститорите, че в крайна сметка ФED ще бъде принуден да въведе нова количествена програма, което се отрази негативно на долара, и позитивно съответно за еврото и високодоходните валути.

Според Бил Грос, инвестиционен директор в най-голямата компания за управление на облигационни фондове в света - Pacific Investment Management Company (Pimco), Федералният резерв най-вероятно ще предприеме следващия си кръг от монетарни стимули след две седмици. "Докато не видим няколко тримесечия с безработица от около 7% (8,3% към момента), то вливането на ликвидност ще продължава", казва Грос. Той очаква Фед да предприеме действия на срещата си през септември, но може да ги отложи с един месец, ако данните за заетостта през август са добри.

На Старият континент, проблемите на трудовият пазар продължават, след като данните на Евростат показаха ръст на безработицата за месец юли. Показателят във валутния съюз е 11.3%, при 10.1% преди година. В 27-те членки на ЕС средният процент е 10.4 при 9.6% през юли 2011 г. Без работа са 25.25 млн. души, живеещи в Европейския съюз, от които 18 млн. са в еврозоната. За година броят им се е увеличил с над 2 млн. Най-ниска остава безработицата в Австрия, Холандия и Германия, а най-висока - в Испания и Гърция.

За днес не се очакват важни икономически данни, а пазарите в САЩ и Канада ще почиват, което вещае нисколиквидна търговия. Акцентът за седмицата е заседанието на Европейската централна банка в четвъртък относно лихвените нива.

Златото се изстреля до 5-месечен връх

Златото се повиши по време на петъчната търговия с цели 45 долара за тройунция, до 1692 долара за тройунция. Инвеститорите се насочиха към ценния метал, следствие на очакванията за нова програма от количествени улеснения от страна на Федералният резерв, което ще обезцени долара. Другите благородни метали също поскъпнаха. Цената на среброто се вдига с 2,2 на сто до 31,10 долара за тройунция, платината поскъпва с 1,5 на сто до 1 523,99 долара за тройунция, а паладият - с 0,9 на сто до 620,50 долара за тройунция.

Американският лек суров петрол също отчете ръст през последния ден от месеца, поскъпвайки до 96.30 долара за барел. Така цената на петрола отчете цели 10% ръст за месец август. Подобна бе и ситуацията в Лондон - сортът Брент поскъпна с 1,7 на сто до 114,52 долара за барел, а за месеца поскъпването надхвърли 10%. През месеца основни движещи фактори на цената бяха геополитическото напрежение в Близкия Изток, където опасността между военен конфликт между Иран и Израел се увеличава. За поскъпването на суровината допринесе и ураганът Айзък, заради който бе спряна голяма част от производството в Мексиканския залив.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg