Достена Лаверн: Ситуацията с Момчил Неков е „техническа грешка“

Злощастно отпадналият кандидат за евродепутат отрече умишлено да пренебрегва вероятността хората да са гласували съзнателно с преференция

Няма как един неизвестен да измести лидера на партията. Това е техническа грешка. Така определени кандидатът за евродепутат на БСП Достена Лаверн в ефира на бТВ злощастното си отпадане заради преференциалния вот, при който "Любимец 15" измества от първото място Сергей Станишев и по този начин отпада именно Лаверн. Тя отрече умишлено да пренебрегва вероятността хората да са гласували съзнателно с преференция.

Според нея техническата грешка била предизвикана от неуредица в Изборния кодекс. „Фактите говорят. Така изглежда логично - при нас преференцията сработва, защото сме втора политическа сила. Така се коментира и в медиите. А и хората смятаха, че аз съм сигурен евродепутат", посочи още социалистката.

Предполага се, че именно объркване сред избирателите е довело до големия брой бюлетини, в които Неков е избран переференциално, измествайки от първата позиция в листата лидера на БСП Сергей Станишев, а оттам и самата Лаверн.

Тя обаче не се притеснявала от развоя на събитията - щяла да продължи да работи за лявата идея - „дали в Страсбург, дали в Ню Йорк или Париж". „По-важното е смисълът за тези избори - че участвах на едно високо място, че обикалях два месеца и видях на практика как се подготвят избори".

Лаверн не призна червената партия за губеща след евровота. „Винаги партиите, които управляват, получават по-малък процент на европейски и местни избори. Хората така санкционират властта, избирателите са нетърпеливи", коментира тя и допълни, че не очаква оставка на лидера.

Коментари: 0