Държавите медии в Гърция остават закрити

Опозицията подготвя масови демонстрации

84 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Гръцкото правителство няма да отмени решението си за закриване на държавната телевизия и радио, каза премиерът Андонис Самарас на партийна конференция в град Нафплио. Опозицията подготвя масови демонстрации, предаде БНР.

Държавните медии в Гърция са закрити, частните медии са в щафетна стачка от няколко дни. Властите прекъснаха днес сигнала и на единствената частна телевизия, собственост на комунистическата партия, която излъчваше извънредната програма на Държавната телевизия. Единствено интернет-пространството остана свободно за информация.

Днес на партийната конференция на управляващата партия "Нова Демокрация" премиерът показа за пореден път, че не е склонен на компромис по закриването на държавните медии. Двете леви партии, които участват в коалицията, категорично отказват да подкрепят плана на премиера Самарас, но се страхуват да не предизвикат извънредни парламентарни избори.

Синдикатите в Гърция днес съобщиха,че са готови с решение за щафетна обща стачка в страната. Според наблюдатели, очаква се премиерът въпреки всичко да направи отстъпки, за да не хвърли Гърция в хаос и протести.

Подкрепи Economic.bg