Държавният дълг на Япония удари рекордните $10,2 трлн.

Продължаващият ръст може да засили дефлацията в страната на изгряващото слънце

Държавният дълг на Япония удари рекордните $10,2 трлн.
144 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Държавният дълга на Япония за периода април - юни 2014 г. се е увеличил с 1,4% до рекордното ниво от 1 039 трлн. йени (10,2 трлн. долара), информира руската агенция ИТАР-ТАСС.

Информацията е на Министерството на финансите на страната на залязващото слънце. По този начин държавният дълг на страната вече повече от два пъти надвишава БВП-то й – най-голям показател в цялото G7.

За първото тримесечие на настоящата финансова година, която в Япония започна на 1 април 2014 г., държавният дълг е  нараснал с 14 трилиона йени (с около 137 млрд. долара).

Според прогнозите на финансовото ведомство може да достигне до края на текущата финансова година (31 март 2015 г.) колосалните 1 143 трилиона йени (11,2 трлн. долара).

Анализаторите смятат, че продължаващото нарастване на държавния дълг ще намали инвеститорския интерес към дългосрочните държавни облигации на Япония. Това оначава увеличаването на тяхната доходност и ръст на лихвените проценти по кредити. „Това на свой ред може да влоши дефлацията, с която японската Централна банка напоследък се опитва да се пребори”, констатира ИТАР-ТАСС. 

Коментари: 0