Дянков: Данък върху лихвите ще има

При депозит от 1000 лв. налогът ще е 30 стотинки на месец, каза финансовият министър

76 ~ 3 мин. четене

Ще го има данъкът върху лихвите по депозитите, държа на него. Идеята излезе от парламента. Направихме анализ и за моя изненада се окача, че България е единствената страна в ЕС, в която няма такъв наложен данък. Това заяви вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков пред Нова телевизия. По думите му това ще важи само за новите влогове от 2013 г.

Според него данъчното законодателство трябва да е справедливо в облагането на труда и на капитала. При капитала това е най-голямото изключение при облагането. „Ако си рентиер, ако държиш пари в банка, те работят за теб, създават повече пари, това не се облага. Това поражда социална несправедливост”, смята министърът.

Ако имаш депозит от 1000 лв., данъкът е не върху този депозит, а върху лихвата. На месец ще се плащат 30 стотинки или около 4 лв. на година. Ако имаш 20 млн. ще плащаш 800 000 лв. на година, даде пример Дянков.

„Една част от богатите се дразнят, че по този начин се включваме в европейската данъчна система. Тогава този данък ще се събира и в Германия, и в Швейцария, и в Лондон, и в Турция. Една част от говоренето е именно от хора, които си държат парите в тези страни”, каза министърът.

Министърът посочи, че са подготвени такива текстове, които да не позволят избягване на плащането на този данък. Имаме двустранни споразумения не само със страните от ЕС, а и с държави извън съюза, каза Дянков.

Той посочи, че е мислено за долна граница. По думите му като е създаден плоският данък е имало такава дискусия и за минималната работна заплата. Тогава е решено плоският данък да е за всички.

„Ако мислим за праг до 1000 или 5000 лв., то подобен би трябвало да се наложи и при заплатите. Аз ще съм „за” подобна стъпка, но трябва да се правят промени и за хората с по-ниски заплати”, каза министърът.

Той заяви, че не очаква разклащане на банковата система. Благодарение на добрата политика на БНБ банковата ни система е най-добрата в ЕС, смята вицепремиерът.

В бюджета за следващата година МВР ще получи точно същата сума каквато беше заложена и в миналия бюджет. Министерството на отбраната ще получи няколко милиона повече.

Общо в системата на здравеопазването са със 192 млн. лв. повече. Здравното министерство е така както беше миналата година – минус 100 млн., които отиват в здравната каса, каза Дянков.

„Не съм склонен да давам повече пари на здравното министерство, тъй като там са нужни много повече реформи. Ако те покажат повече напредък, ние също сме склонни да дадем повече пари”, каза министърът. По думите му от 2008 г. до момента бюджета на ведомството се е повишило с 600 млн. лв. Според хората обаче не се е усетило никакво подобряване в здравеопазването въпреки повечето средства.

Дянков посочи, че е на същото мнение и за бюджета на БАН, където са нужни много реформи.  „Това ще обсъдим към края на годината, когато ще бъде избрано ново ръководство. Ние, разбира се, имаме резерв”, каза министърът.

Учените са поискали между 11 и 40 млн. лв. повече.

Според министъра БАН трябв ада се фокусира върху дългосрочни изследвания в областта на физиката, химията, биологията, археологията.

За образование и наука в бюджета за следващата година са предвидени 122 млн. лв. повече.  Част от тях отиват в детските градини, основното и средното образование. Около 35 млн. лв. са за университетите. 

Подкрепи Economic.bg