Дянков подкрепи преобразуването на "Научни изследвания"

За периода 2009-2011 г. са открити 400 нарушения, коментира министърът на финансите

Снимка: БГНЕС

132 ~ 1 мин. четене

Решението Фонд "Научни изследвания" (ФНИ) да се преобразува в дирекция към Министерството на образованието, младежта и науката е правилно. Това е категоричната позиция на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, която той изрази в отговор на въпрос на депутата от "Атака" Огнян Стоичков относно конкурсната сесия на фонда.

Стоичков попита какви са мотивите на Министерството на финансите (МФ) да включи критерии в конкурсната сесия на фонда, които не са част от националната стратегия. "На заседанието на изпълнителния съвет на ФНИ за включване на приоритети представителят на МФ не е участвал и не е подкрепил това решение", отговори Дянков, цитиран от Фокус.

По думите на министъра още от 2003 г., когато е създаден ФНИ, веднага е имало оплаквания за недобросъвестно използване на парите. През октомври 2011 г. Дянков е поръчал одит, който е открил 400 нарушения в работата на фонда за периода 2009-2011 г. Това показва, че проблемите с фонда не са само кадрови, обясни Дянков.

"Не е въпросът дали моя представител е участвал в заседанията. Този фонд трябва да престане да съществува в тази форма, а да е дирекция към МОМН, защото само така министърът ще е отговорен", коментира още министър Дянков.

Подкрепи Economic.bg