Дянков спокоен и при икономически растеж от 1%

Износът се е понижил, но финансовият министър го отдаде на тежката зина

"Стига икономическият растеж на България за 2012 г. да е 1 процент, няма повод за притеснения за изпълнението на Националната програма за реформи", смята финансовият министър Симеон Дянков, съобщи bTV.

В следващите месеци в зависимост от случващото се в Европа програмата може да бъде променена, но по думите му, засега това не се налага. Финансовият министър отбеляза, че перспективата за развитието на европейската икономика през 2012 г. се е влошила значително през последните месеци вследствие на дълговите проблеми на страни от еврозоната.

ЕК ревизира на два пъти прогнозите си за икономически растеж за целия ЕС - първоначалната прогноза бе за 1,9% ръст, в края на есента тази прогноза се понижи до 0,6%, а февруарската прогноза е за липса на ръст в ЕС през тази година, припомни Дянков. В 11 държави пък се очаква да има рецесия - Гърция, Белгия, Испания, Италия, Кипър, Унгария, Холандия, Португалия, Словения, Чехия и Великобритания.

"За България това наложило промяна и на средносрочната ни макроикономическа прогноза и понижаване на прогнозирания растеж за 2012 г. до 1,4%, каза финансовият министър.

Износът през първите два месеца се е понижил, но Дянков отдаде това не само на забавянето на растежа в страните от ЕС, към които изнасяме, но и на тежката зимна обстановка, която за известно време е блокирала износа ни.

Първоначалните данни за приходите в бюджета за март и април били "радващи" и най-вероятно щял да бъде стопен натрупаният от началото на годината дефицит. В края на март от финансовото министерство отчетоха дефицит по бюджета от 327,6 млн. лв.

Дянков потвърди, че ще предложи за гласуване от парламента така нареченото "златно правило" - преки данъци да могат да се променят само с парламентарно мнозинство и заяви, че това няма да попречи на евентуално намаление на ДДС, защото ДДС е косвен данък.

Финансовият министър потвърди намерението си доходите през 2013 г. да бъдат увеличени с повече от процента на инфлацията и да се вземе предвид и производителността на труда.

Коментари: 0