ЕЦБ отряза банките

Председателят на Европейската Централна Банка Марио Драги смята, че икономиката в Еврозоната се стабилизира, въпреки последните данни за рецесия

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги не даде никакви признаци, че ЕЦБ е готова да осигури по-голяма подкрепа за банките и правителствата в днешното си изказване.

Има нарастващите очаквания на финансовите пазари, че ЕЦБ ще трябва отново да се притече на помощ след като Испания отново е под силен натиск, а холандското правителство се срина. Допълнителен аргумент са и последните данни, че Великобритания навлиза в рецесия.

Въпреки тези данни, Драги смята, че има „налични индикатори за първото тримесечие на 2012 г., които масово потвърждават стабилизирането на икономическата активност на ниско ниво“.

По думите му вероятно инфлацията ще се задържи над 2% през настоящата година заради повишените цени на енергоносителите и непреките данъци. „Управителният съвет продължава да очаква нивото на годишната инфлация да падне под 2% в началото на 2013 г.“, съобщи президентът на ЕЦБ.

Той каза, че банките трябва да укрепят финансовото си положение, докато ЕЦБ са изиграва своята роля да откупи време на страните.

Въпреки политическите проблеми в Холандия, натисъкт върху европейските икономика е по-слаб, смята Драги. Доходността на испанските и италианските 10-годишни облигации падна в сряда и в момента е под 6%, което е и границата за възможни притесненя.

Коментари: 0