ЕЦБ пуска банкноти на кирилица

За пръв път след пускането на еврото в обращение на 1 януари 2002 г. банката стартира нова серия евробанкноти

224 ~ 1 мин. четене

Европейската централна банка (ЕЦБ) пуска в обращение от днес новата банкнота от 5 евро с надпис и на кирилица. Цялостният дизайн беше представен от президента на банковата институция Марио Драги, предава Reuters.

За пръв път след пускането на еврото в обращение на 1 януари 2002 г. банката стартира нова серия евробанкноти, която постепенно ще замени старите. На банкнотата ще се появят думите “евро” и “ЕЦБ” на български език.

Освен с кирилицата новата 5-еврова банкнота се отличава с по-добра защита от фалшифициране, усъвършенствани водни знаци и холограми. Новите купюри постепенно ще подменят съществуващите евробанкноти. Според експерти новата банкнота има голямо символично значение и подчертават, че въпреки проблемите в еврозоната на единната европейска валута предстои дълъг живот.

Подмяната на евробанкнотите от останалите номинали - 10, 20, 50, 100, 200 и 500 евро, ще стане в следващите няколко години, но все още не е ясен точният график. Датата, от която старото евро ще престане да бъде законно платежно средство, ще бъде обявена допълнително, но старите пари завинаги ще запазят стойността си и ще могат да бъдат обменяни от централните банки.

Подкрепи Economic.bg