ЕЦБ с право на вето върху сливанията на банки

Предложението има за цел да успокои дълговата криза в Еврозоната

Европейската централна банка (ЕЦБ) може да получи правото да налага вето върху сливанията на банки в Еврозоната, които попадат под надзора на централната банка на единния валутен съюз. До разрешението за вето ще се стигне ако се приеме предложението, което има за цел да успокои дълговата криза в региона, пише Bloomberg.

Регулаторите в отделните страни ще уведомяват ЕЦБ за предложените сливания и придобивания в банковия сектор най-малко 10 дни преди крайния срок за приключване на сделките. А след това ЕЦБ "ще решава дали да се противопостави на придобиванията", пише в документа. Предложенията предвиждат и създаването на панел към централната банка, който да наблюдава решенията на надзорния орган.

През юни и октомври европейските лидери се съгласиха да създадат система за единен надзор над европейските банки, за да разделят рисковете, свързани с финансовия сектор, от дълговите проблеми на отделните страни. Заложена е и идеята окончателно споразумение да бъде постигнато до 1 януари 2013 г. Ако единният надзорен орган бъде създаден през следващата година, това ще позволи на спасителния фонд за еврозоната да предложи директна подкрепа на нуждаещите се банки.

Коментари: 0