ЕИБ насочва финансирането си към малкия и среден бизнес у нас

Президентът на Европейската инвестиционна банка препоръча да се правят повече инвестиции във вътрешността на страната

Европейската инвестиционна банка планира да увеличи подкрепата си за малките и средни предприятия в България. Това стана ясно от думите на президента на банката Вернер Хойер, който днес се срещна с премиера Бойко Борисов в София.

„България се възползва от много смела стратегия на фискална дисциплина, която няма равна в Европейския съюз. Това се отчита в Европа”, посочи Хойер. Той похвали страната за завършените инфраструктурни обекти и финансовата стабилност.

Хойер препоръча да се правят повече инвестиции във вътрешността на страната и посочи, че през следващата година ЕИБ ще финансира с приоритет малкия и среден бизнес.

„Имаме амбицията да разширим обхвата на дейност и да отидем в градове, които са извън София. Ще предоставим техническо подпомагане за реализацията на проекти, които усвояват евросредства. Усвояването е добро и има перспективи за развитие на отношенията между България и ЕИБ”, каза още той.

Премиерът Бойко Борисов му благодари за това, че Благодарение на съвместната работа с ЕИБ България получава по-бързо парите от Европейската комисия. Той подчерта, че страната ни има под 2% забележки по европроектите, при средно ниво за Европа около 5%.

Коментари: 0