ЕК каза "да" за метро до Бизнес парка в София

Общата стойност на отсечката е 240 млн. евро

Европейската комисия (ЕК) каза своето "да" за разширение на столичното метро и изграждане на отсечката от ж.к. Младост I до Бизнес парка в ж.к. Младост IV, съобщиха от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС). ЕК е одобрила финансирането по Етап III от проекта за разширение, а финансирането на проекта е по Оперативна програма "Транспорт" чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Общата стойност на разширението 239.76 млн. евро, а финансирането по оперативната програма е 136.57 млн. евро. Бенефициент по проекта е "Метрополитен" ЕАД.

С реализацията на отсечката ще бъдат изградени седем метростанции и над 7 км двурелсово железопътно трасе. След пускането в експлоатация се очаква още над 53 хил. пътувания дневно. Очаква се да бъдат открити над 300 работни места. Подземната железница ще осигури бърза връзка на най-населените квартали на София с централната част на града, Централна жп и автогара и летище София, както и с Бизнес парка.

Изграждането на участъка "Цариградско шосе - Летище София" започна в края на месец ноември, а стартът бе даден от транспортния министър Ивайло Московски и кмета на София Йорданка Фандъкова. Очаква се до няколко месеца да започнат строителните работите и по трасето до Бизнес парка. Планирано е новите метроотсечки да бъдат пуснати в експлоатация през пролетта на 2015 г.

Коментари: 0