ЕК разследва България за таксата за достъп за ВЕИ

Процедурата е стартирала след жалба на Българската ветроенергийна асоциация

Европейската комисия е започнала днес разследване срещу България заради въведената цена за достъп до мрежата, която трябва да плащат производителите на т.нар. зелена енергия. Това съобщи пред БНР Мариана Янева от Българската ветроенергийна асоциация.

Янева обясни, че разследването се води по тяхна жалба, подадена на 25 октомври към Европейската комисия. "Тя е въз основа на нерегламентирана държавна помощ към електроразпределителните компании и така нареченото кръстосано субсидиране, което всъщност се въвежда с последното решение на ДКЕВР за таксите за достъп за ВЕИ производители", обясни Мариана Янева. По думите й "това нерегламентирано субсидиране на електроразпределителните дружества причинява изкривяване конкуренцията на пазара, тъй като производителите на възобновяема енергия се явяват дискриминирани в случая".

КЕВР въведе таксата за достъп с аргумента, че по този начин финансовата тежест от присъединяването на новите слънчеви и ветропаркове ще бъде поета от самите производители на зелена енергия. На заседанието на енергийния регулатор вчера стана ясно, че цената за достъп от следващата година ще стане постоянна, а не временна, каквато е в момента.Коментари: 0