ЕК ще разследва Apple заради iPhone

Под лупа ще се гледа дали гигантът не е използвал антиконкурентни тактики при продажбата на своите смартфони

180 ~ 1 мин. четене

Европейската комисия (ЕК) разследва американската технологична компания Apple, съобщва Financial Times, позовавайки се на документи от свои източници. Под лупа ще се гледа дали гигантът не е използвал антиконкурентни тактики при продажбата на своите смартфони iPhone. Причина за проверката са оплаквания от мобилни оператори.

Европейската комисия е изпратила специален въпросник на няколко оператора с цел проучване на договорите с Apple. Подозренията са, че концернът принуждава самите оператори да купуват дадено минимално количество от смартфоните и налага в специална клауза, според която другите компании не могат да получават по-добри условия за субсидиране цената на устройствата им. 

Освен това комисията проверява и дали Apple умишлено не ограничава някои технически възможности на iPhone 5. Така например се твърди, че концернът умишлено забранява смартфонът да се ползва в някои LTE мрежи на континента.

Американската компания, от своя страна, заяви, че нейното европейско подразделение оказва пълно съдействие на регулаторите.

Все още обаче Брюксел не е инициирал официално разследване на американската компания, тъй като преди това ЕК ще трябва да събере доказателства, че компанията доминира на европейския пазар.

Подкрепи Economic.bg