ЕРП-тата очакват стотици милиони загуби

Прогнозите на чешките "Енерго-Про" и ЧЕЗ са за съответно 143 млн. лв. и 200 млн. лв., а австрийската ЕВН очаква отрицателен финансов резултат в размер на 300 млн. лв.

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Трите електроразпределителни дружества - ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" пред депутатите в Комисията по енергетика, че загубите им през тази година ще достигнат стотици милиони. Прогнозите на чешките "Енерго-Про" и ЧЕЗ са за съответно 143 млн. лв. и 200 млн. лв., а австрийската ЕВН очаква отрицателен финансов резултат в размер на 300 млн. лв.

Председателят на Управителния съвет на "Енерго-Про" Пламен Стефанов обясни, че загубите са заради "недофинансираните разходи за извършени инвестиции, които не се покриват чрез крайните цени на електроенергията". "Тежък удар нанесе и промяната на методиката за компенсиране на разходите за зелена енергия. Отчитаните загуби застрашително доближават собствения ни капитал и натрупаните резерви на двете дружествата в рамките на "Енерго-Про", и те са изправени пред финансова несъстоятелност", заяви Стефанов.

От ЧЕЗ поискаха да се създаде среда, в която ДКЕВР да намери компромис, за да не бъде бизнесът дестабилизиран. От "Енерго-Про" настояват да се увеличи броят на експертите в ДКЕВР, за да може комисията на място да направи финансови проверки за всеки разход на компанията.

От компаниите категорично декларираха, че не изнасят печалбите си. Магдалена Ташева от "Атака" цитира данни, според които трите електроразпределителни дружества са изнесли от страната през 2011 г. над 3.8 млрд. лв. под формата на аутсорсване на дейности.

Коментари: 0